гр. Павел Баня

Ядрено магнитен резонанс

Ядрено-магнитният резонанс в клиника за рехабилитация „Д-р Гечеви” Павел баня е отворен тип G-scan – без тунел. Магнитно резонансната томография служи за визуализация на определени части от тялото, без да се използва облъчване с йонизиращи (рентгенови) лъчи. Базира се на принципа на радиовълни в хомогенно магнитно поле. При срещата им с тялото се получава сигнал (ехосигнал),  който се улавя от специални приемници и се обработва по компютърен път. Това прави метода безвреден и по-ефективен за визуализация на мекотъканните структури (дискова херния) от компютърно-аксиалната томография (КАТ). Апаратът за ЯМР е единственият в Розовата долина и е един от малкото в България с отворен тип система.

Отвореният тип Ядрено-магнитен резонанс улеснява изследването при пациенти, страдащи от клаустрофобия. Апаратът G-scan в клиника „д-р Гечеви” има възможност за провеждане на изследвания в седнало и изправено положение, което дава възможност за обективизиране на резултатите с и без натоварване. В допълнение апаратът издава значително по-ниско ниво на шум, което подобрява комфорта на пациента по време на изследването.

В клиника „Д-р Гечеви” се провеждат изследвания на отделни зони от гръбначния стълб (шийна и поясна), както тазобедрени и коленни стави. За провеждането на ЯМР и определянето на точната зона на изследване, пациентът трябва да бъде насочен или консултиран от лекар. Записването на час за изследване се осъществява на телефон 043619801 или на рецепцията на клиника „д-р Гечеви”.

Резултатите от изследването се описват от опитни рентгенолози, а при желание от страна на пациента същият може да бъде консултиран от лекарите-физиотерапевти в клиника „д-р Гечеви”.

   Ядрено-магнитният резонанс в клиника „Д-р Гечеви“ работи със здравната каса!

Pin It on Pinterest

Share This