гр. Павел Баня

Събития

Празник на Розата – Казанлък

Празникът на розата се е превърнал в мащабен и колоритен Фестивала на розата. Провежда се през първия уикенд на юни. Има три основни акцента:
Конкурс „Царица Роза“. Спектакъл-дефиле на най – красивите и чаровни казанлъшки абитуриентки, които са част от гордостта и емблемата на града. По традиция с него започва Фестивала на розата.
Ритуалът „Розобер и Розоварене“. Ежегодното централно събитие за официалните гости и чуждестранните и наши туристи по време на кулминационния неделен ден на Фестивала. Розоберачи, групи за автентичен фолклор, кукери и танцьори огласят розовите градини и приканват гостите да наберат от цветето на боговете – маслодайната казанлъшка роза, да вкусят розово сладко, гюловица и ликьор от рози.

Розовото масло се вари в гюлпаната, а стопаните подаряват на гостите от току-що произведената розова вода. Карнавално шествие. Над 5 хиляди участници в пъстра карнавална редица дефилират в продължение на час по улиците на Казанлък, изобразяващи различни моменти от историята и многоликата култура на Розовата долина. В пъстрото карнавално шествие дефилират и емблематичните „нашенци“ от Чудомировите разкази. В пъстри нанизи от шевици и гиздави носии, с песни и танци огласят града представители на различни фолклорни формации.

Празник на розата в Павел баня

През 2005 година за пръв път след 1966 година Павел баня възроди традицията за популяризиране на големите богатства на общината – българската маслодайна роза и лековитите минерални води.По традиция празникът се провежда през втората седмица на юни. В него са включени изложба на местни творци, базар на художествени занаяти и продукти свързани с розата и розовото масло, фолклорен фестивал с международно участие, спортен празник с откриване на Плувно лято и избор на Цар на минералната вода и др. Всичко това е съпроводено с множество детски атракциони, люлки и базар, които придават допълнителен колорит на целия празник. Всяко населено място от общината представя своите традиции, обичаи и характерни за него ястия на импровизираните „Селски дворове“.

Кукерски фестивал – Павел Баня и селата Турия и Търничене

Карнавалът е явление, чието име идва вероятно от латинския израз „carni levamen”, което буквално преведено означава „освобождение на плътта”. Карнавалната обредност пази своите корени още от езическото време, когато в света е властвал дезориентиращият фактор по отношение на религиозни вярвания, божества, култове и табута. Всяка година на Сирни Заговезни в отделни райони на страната се възражда традиция, чиято мистичност отвежда към прастарите времена, към митовете и ритуалите.
Постепенно тя получава естественото си развитие в хода на историческия процес и поставя началото на проявлението си като част от новите вярвания, които бележат функция на промяната. Карнавалните игри имат общо с Дионисиевите тайнства и тържества в Древна Гърция, на които се е пеело и танцувало в чест на Дионис, богът на виното, лозята, празненствата и забавленията

Ден на гр. Павел Баня – 8 септември

На 8 септември – деня, в който християнският свят отбелязва рождението на Св. Богородица, община Павел баня празнува. Празникът започва с тържествена литургия, отслужена в единствената в града църква „Рождество Богородично” по случай храмовия празник. На този свят ден в една от най-китните общини в България се организират концерти, литийно шествие, варене на традиционен курбан. Град Павел баня е създаден веднага след Освобождението на България през 1878 г., като най-напред селището е наречено Павел. От самото изграждане на населеното място православният храм в него носи името на Божията майка и именно затова празникът на града и на общината се отбелязва на 8 септември – Рождество Богородично.

Чудомирови празници – в Казанлък и Павел Баня

Чудомирови дни в Павел баня се провеждат от 25 март, рождената дата на писателя-хуморист Чудомир. Хумористът е роден в близкото село Турия. Павелбанци и турийци му посвещават забавна седмица с пожелание към всички жители и гости на града, да запазят в себе си усмивката на Чудомир и да я предават на поколенията, защото: „…най-празният от нашите дни е този, в който не сме се смели нито веднъж“.
На същата дата и в Казанлък стартират Чудомирови празници. Включват проявите Национален литературен конкурс “Чудомир”, Национален конкурс за весела детска рисунка “Малките нашенци”, Национален театрален фестивал “Комедийният хит на сезона”, Национален конкурс за детска и хумористична творба “Присмехулници“, концерти, изложби, дискусии, премиери на книги

Pin It on Pinterest

Share This